ADD - va e de?

(Observera att jag inte är någon doktor, jag reserverar mig för diverse faktafel och detta är baserat på mina personliga åsikter.)

1. Vad beror ADD på?
2. Hur yttrar sig ADD?
3. Vad ska man göra om man misstänker att en själv eller någon annan lider av ADD?
4. Medicin eller inte?
5. Andra hjälpmedel i vardagen
6. Efterord
7. Länkar1. Vad beror ADD på?

ADD eller "Attention Deficit Disorder" är en neurologisk funktionsnedsättning som utmärks av bristande uppmärksamhet.
Forskarna är inte helt överrens vad exakt som orsakar ADD, det finns en del olika teorier, men den mest sannolika är att ADD beror på fel i dopaminflödet i hjärnan.
Dopaminet spelar en viktig roll kring bland annat beteende, kognition, frivillig rörelse, motivation och belöning, sömn, humör, uppmärksamhet och inlärning.

Man tror att receptorerna som ska slussa dopaminet emellan nervreceptorerna inte fungerar helt som de ska.
Det gör att istället för att allt dopamin når fram till den andra receptorn så gör bara ett fåtal det.

ADD är ärftligt och men troligtvis spelar miljön också in en del i uppkomsten av ADD.
2. Hur yttrar sig ADD?

En person med ADD har troligen fått höra "men gud vad lat du är" eller "vad slö du är, du kan ju inte avsluta någonting". Det är så sjukdomen ter sig tyvärr.
Personen som lider av ADD kan verka sinnesslö och lat, men sanningen är att det där med att "ta sig i kragen" är tämligen omöjligt får en person med diagnosen.

Här följer de typiska symptomen

Ofta lättdistraherad av yttre stimuli - nu måste läxan bli klar, en fluga på fönstret! Så fort något händer runtomkring tappar man fokus, det går inte att fortsätta koncentrera sig på det man ska.

Ofta svårt att följa instruktioner från andra - jag hör vad du säger, men jag förstår inte. Instruktioner innehåller ofta mycket information, så fort det blir för mycket tappar man tråden och allting blir en enda gröt i huvudet.

Svårt att bibehålla uppmärksamhet - well, här har vid det huvudsakliga problemet, man kan vara hur intelligent som helst, men det går inte, trots massiva ansträngningar inte att behålla fokus på en och samma sak. Fruktansvärt frustrerande!

Verkar ofta inte lyssna på vad som sägs - det går inte om det är minsta lilla rörelse i bakgrunden eller om något annat händer samtidigt

Tendens att tappa bort saker som är nödvändiga för uppgifter eller aktiviteter - det beror inte på att man skiter i huruvida hemmanycklarna försvann för tredje gången denna veckan, blir det för mycket blir allt en gröt. Återigen.

Svårt att organisera målinriktade aktiviteter

Växlar ofta från en oavslutad aktivitet till en annan -
det slutar ofta med 100 halvfärdiga uppgifter, uppmärksamheten räcker bara till att slutföra en mikrodel, sedan tappar man fokus och kan inte få tillbaka den.

Till dessa följer också en rad andra problem såsom depression och låg självkänsla. Tänk er själv att alltid få höra att man är lat eller trevlig när i själva verket hela ens vakna tid går åt till att anstränga sig för att inte vara det?
Eller att inte förstå vad det beror på?

Ett stort problem är att ADD, till skillnad från ADHD inte upptäcks lika lätt utan avfärdas som ren lathet. Ett barn som studsar upp och ner är ganska lätt att se och upptäcka att något inte står rätt till.
En person som däremot är tystlåten och lugn är det svårare att se på att personen kan ha en bakomliggande diagnos till beteendet.

3. Vad ska man göra om man misstänker att en själv eller någon annan lider av ADD?

Om man själv misstänker sig lida av ADD ska man kontakta sin vårcentral eller husläkare för en remiss. Det finns psykiatrimottagningar där man utreder ADD. Dock får man räkna med en lång väntetid, det kan tyvärr röra sig om flera år om man har otur.

Om man misstänker att en närstående har ADD är min personliga åsikt - säg det rakt ut! De allra flesta blir oerhört lättade när de får reda på att det faktiskt finns en förklaring till problemet.
Det finns också dem som kan bli förolämpade, det är väl inget fel på mig?!

Ofta när man talar om diagnoser av den här typen förs tankarna direkt till SÄR-klasserna på lågstadiet eller låg intelligens.
ADD har absolut ingen koppling till intelligens what so ever. Tyvärr är det många lärare som tror att folk med ADD är korkade p.g.a deras bristande uppmärksamhet och därav dåliga resultat i skolan, men det beror på okunskap, som hos de allra flesta.

4. Medicin eller inte?

För mig var medicineringen som att vakna upp ur en 18 år lång koma. Plötsligt kunde jag sitta och slutföra en hel skoluppgift oavsett hur många flugor som surrade på fönsterbläcket eller hur många som stod och babblade i bakgrunden.
Jag vaknade pigg på morgnarna, istället för att ligga medvetslös till klockan 15:00 på dagarna och därtill behöva en powernap på 2 timmar per dag.

Jag kunde lyssna, ta in och fokusera på min omvärld. Jag kunde gå upp på morgnarna. Ingen var lyckligare än jag.

De vanligaste medicinsorterna för ADD är antingen concerta eller ritalin, två liknande preparat som innehåller ('metylfenidathydroklorid') som är ett centralstimulerande medel och anses ha strukturella likheter med amfetim. Medicinen ökar dopamintillförseln och därmed kompenserar upp för de dopaminer som inte når fram som de ska.

Men ADD/ADHD-medicin är ju knark!
Allt kan missbrukas, för en person som har låga dopaminnivåer blir medicinen naturligtvis inget knark utan innebär att vi hamnar på samma nivå som folk runtomkring oss. Detta torde enligt mig vara helt logiskt, men tyvärr är det många - framförallt föräldrar, som förvägrar sina barn med ADD eller ADHD medicin.

Var och en får bestämma över sin kropp, och bara för att man har diagnosen innebär inte att man inte måste ta medicin, men som barn är det ens föräldrar som bestämmer och du kan peta i din unge hur mycket omega-3 du vill, du kommer aldrig någonsin förstå vilken frustration det vardagliga livet framkallar när man har ADD.

Det som för andra kommer per automatik är något vi måste anstränga oss för. Detta gör att energin nätt och jämnt räcker till de mest basala saker, sedan är man helt slut i huvudet.

Min personliga åsikt är att man åtminstone ska erbjuda sitt barn medicinering. Om barnet mår dåligt av medicinen ska man givetvis avbryta. Men att förvägra barnet den möjligheten är enligt mig bara grymt.


5. Andra hjälpmedel i vardagen

Medicinen ger en sjujäklarns skjuts, jag skulle vilja påstå att den åtgärdar i alla fall 95% av mitt problem.
Har man inte tillgång till medicin eller känner att man behöver mer hjälp än så finns det alltid en massa tricks, ganska enkla sådana för att göra vardagen lättare.
Det är kanske lite retardvarning, men väldigt fungerande! Mina topp 3 är:

- Bocka av listor, ovärdeliga, så att man får en översikt på saker man ska göra och vet vad man redan gjort
- Kalender, kalendern ska inte bara användas till läkarbesök utan där kan man skriva ner precis allt. Ringa banken, fika med vem det nu är, kolla upp någonting. På så sätt missas ingenting och allt blir mycket enklare.
- Förberedelse, att förbereda saker gör allt så himla mycket enklare. T.ex slänga fram kläderna man ska ha dagen efter i en hög på stolen. Då slipper du ta av din dyrbara hjärnkapacitet att kuta runt och leta kläder halva morgonen (vi är ju redan virrpannor på morgonen som det är)

Jag kan också varmt rekommendera att man om man har ADD går i någon form av terapi. Helst KBT-inriktad. Medicinen hjälper mot mycket men tyvärr inte mot den låga självkänsla som ADD:n ofta orsakar.

6. Efterord
Till sist vill jag säga att även om du har ADD ska du inte se dig allt för begränsad i livet.
Det mesta handlar om att hitta strategier som underlättar vardagen. De flesta tar medicinen i ca 5-6 år, vissa längre andra behöver den inte lika länge.

Oavsett hur fin situation ser ut så finns hjälp att få och när du väl har din diagnos och medicin är det bara att köra på. Jag har uppnått alla mål jag har strävat efter, ibland kan jag känna en liten sting av sorg att min ADD upptäcktes så sent som den gjorde, det hade besparat mig mycket problem.

Å andra sidan är det löst nu, bättre sent än aldrig.
Har du barn som visar symptom på ADD, gå för fasiken till läkaren, det kommer bespara ditt barn väldigt mycket problem om det visar sig att så är fallet.

7. Länkar:
http://adhd-npf.com/vad-ar-add/
http://sv.wikipedia.org/wiki/ADHD
http://www.coaching-center.se/tag/attention-deficit-disorder/Kommentarer
Anna-Karin

Det var väl en ganska bra sammanfattning tycker jag.

2012-05-01 @ 14:40:46
Christer Evander

Jättebra artikel. Du har verkligen fångat in problemet. Jag brukar säga att det snurrar för fort i huvudet och det måste saktas ner för allt ramlar av i farten :)

2012-05-25 @ 07:49:06

Namn Kom ihåg mig?

Mailadress

Bloggadress


Trackback