Amerikansk politik i sitt esse.

Det finns en person på min facebook vars politiska åsikter får mig att tappa hoppet om mänskligheten.

Hon är amerikan och mormon och bor i Utah (såklart), hon lever i enlighet med sin religion, är nygift och har väntat med sex till efter äktenskapet och missionerar i långa kjolar och tantskor.
Och det är ju okej, i en fri värld får man tro på vad man vill, det är hennes åsikter beträffande andra människor som ärligt talat gör mig mörkrädd.

Jag tänkte dela med mig av ett inlägg om allas rättigheter till gratis utbildning som hennes bror har skrivit och som hon postade på sin facebook, det inleds med:

"Människors lika värde är den grundläggande principen om frihet. Det innebär att ingen person i sig har rätt att göra våld på någon annan. Det innebär att ingen person i sig har rätt att kontrollera eller styra någon annan."

Låter fint, right? Här följer fortsättningen:

"Fundera över påståendet "varje barn har rätt till en bra utbildning." Det låter trevligt, mycket generöst och omtänksamt. Politiker älskar att säga sådana saker eftersom det ger i omröstningar. Vem vill inte hjälpa barn få en bättre chans till ett framgångsrikt liv? Förespråkarna hävdar att jämställdhet i sig kräver att alla barn ges lika möjligheter att lära och utveckla sitt sinne. Sådana påståenden låter övertygande, men de växer ut från en missuppfattning om vad "jämställdhet" innebär

Dessa missförstånd om vad "jämlikhet" innebör orsakas ofta genom att ignorera det mänskliga arbete som krävs för att skapa förutsättningar i det dagliga livet. Om man antar att världen naturligt producerar köpcentra, utbildningsinstitutioner, hälso-och sjukvård, utveckling bostäder, matbutiker osv, då är det lätt att känna rätt till en "lika" del av dem. Men dessa saker inte naturligt förekommer i världen som stenar och gräs och vatten, de är en produkt av någon annans arbete. Att säga att varje person har rätt till utbildning motsvarar att säga att eleverna har rätt att tvinga lärare undervisa, fabriker att tillverka pennor, förläggare trycka läroböcker, kraftbolag, byggnadsarbetare, och så vidare för att ge dem en utbildning. Detta strider tydligt beskrivningen av jämlikhet ovan, att ingen människa har rätt att ta egendom någon annan eller kontroll eller styra någon annan.

Den korrekta förståelsen av vad mänsklig jämlikhet innebär blir tydlig när man börjar med en noggrann beskrivning av världen: världen består av många naturresurser, men de flesta är bara användbar eller värdefull om någon arbetar för att göra dem så. Det tar hårt arbete av andra människor för att skapa saker som utbildning. Med detta i åtanke är det lätt att se att du inte kan ta varor eller tjänster som produceras av någon annans arbete bara för att du vill ha eller behöver dem, som skulle behandla arbetaren som din slav snarare än som en jämlike. Istället måste du ställa in en frivilligt utbyte: ge arbetaren något han vill och han kommer att ge dig vad du vill i gengäld.

Så nästa gång du hör om en regering som planerar för att ge några underbara och välgörande service, kom ihåg detta: det socialistiska, utopiska åsikten att hela mänskligheten måste utnyttjas till plogen så att några centrala planerare kan förändra världen i Edens lustgård låter skönt att de som inte har för avsikt att göra mycket dra. Det låter också härligt att de som lyckas komma bakom plogen och ta tag i tyglarna. Men att tvinga ett ok på en annan person oavsett hur välmenande ditt mål, är aldrig kompatibel med människors lika värde.
"

Den här personen, tycker alltså seriöst att fri utbildning åt alla innebär att lärare tvingas att arbeta, att fabriker tvingas tillverka pennor och att tryckerier tvingas att trycka undervisningsmateriel.
Ja, det är verkligen så det går till, vi tvingar lärarna att undervisa under mordhot.

Som svensk är det så självklart att alla, oavsett bakgrund och inkomst har rätt till utbildning.
Att en person vars föräldrar är fattiga och utblottade ändå ska kunna utbilda sig till advokat om denne så vill. Hur kan man inte tycka att det ska vara så?

Ingen har möjligheten att välja sina föräldrar, således skulle alla som är född i låginkomsthem vara dömda att gå samma väg till mötes.

Om man kollar på Cops så ser man att larmen alltid sker i s.k trailer parks och svarta områden.
Varför då?
För att om det inte finns några pengar till utbildning så finns det ingen annan möjlighet för dessa människor.
Om mamman är en crack hoe så kommer barnet med all sannolikhet bli dömd till ett liv i en fallfärdig husvagn, och barnet till barnet och barnet till barnets barn och så kommer det hålla på i all oändlighet.

Dessa människor som anser att deras frihet inskränks om alla får möjlighet till fri utbildning förstår nog inte att vi här i Sverige inte lider av skatten som dras varje månad. Visst är den hög, men vi lever gott i alla fall.

Och vi lever med vetskapen att oavsett vad som händer, om man går bort, om man hamnar i  en livssituation där man blir ekonomiskt bakrutt eller väldigt sjuk så kommer ens barn alltid vila i samhällets trygga famn och kunna utbilda sig till precis vad de vill.
Eller att grabben till två alkholiserade föräldrar kan bli ljudtekniker eller jurist om han så vill.
För den sakens skulle betalar jag gladeligen 30% skatt.


Kommentarer

Namn Kom ihåg mig?

Mailadress

Bloggadress


Trackback